Bureau IDEE

Wanneer je het even niet meer weet of vastgelopen bent, helpen wij je je problemen op te lossen en ermee leren omgaan. We lopen een stukje met je mee.

Wij zijn Peter Spelbos en Conny Heuvelman. We zijn beiden therapeut, trainer en coach, en begeleiden mensen op het psychische vlak. Dat doen we binnen onze praktijk, IDEE (sinds 2002). We houden van persoonlijk en gelaagd, en zijn wars van zweverigheid.

Onze cliënten zijn veelal hoog geschoold; tevens hebben we ruime ervaring in het werken met niet-doorsnee mensen. Ook begeleiden we geregeld medewerkers in opdracht van organisaties en bedrijven.

Werkwijze

Veranderen in gedrag is een proces. Een goede training moet het daarom hebben van een gelaagde aanpak waarbij steeds op het juiste moment iets wordt aangeboden. Of dat nu een rationeel inzicht, een emotionele ervaring of ander gedrag is. Ook moet dat wat je meekrijgt, kunnen bezinken; een quick fix is niet mogelijk.

We werken op een directe, open manier en gebruiken daarbij training, counseling, coaching en psychotherapie. Een ander aspect is dat we in de trainingen zowel persoonlijk als groepsgericht werken. Zo sluit een en ander beter aan bij wat deelnemers zoeken.

Technieken die we gebruiken zijn onder meer groepswerk, praten, adviseren, spiegelen, delenwerk, cognitieve gedragstherapie, gestalt, emdr, transactionele analyse, nlp, eft, coachen, integratieve psychotherapie, rationeel-emotieve therapie.

Peter Spelbos (1954)

Ik ben een onafhankelijk en non-conformistisch mens. Ik was lang klein ondernemer in Nederland en woonde daarna enkele jaren in Afrika, en later ook in Centraal Azië. In die jaren werkte ik vooral voor het Internationale Rode Kruis.

Ik was onder meer organisatieadviseur small businesses, consultant, en accountant en administrateur. Ik heb ook gewerkt als deskundige in de financiële informatica en als docent handel en economie.

Een rode draad in mijn leven is mijn interesse in psychologie en antropologie. Na mijn jaren in het buitenland besloot ik daarom in die richting verder te gaan. Dit leidde in 2002 tot mijn start met IDEE.

In mijn jaren in Afrika en Azië heb ik veel over mensen geleerd. Over liefde, eenzaamheid, geweld, lijden en dood. Over de uitersten van het leven. Over wat mensen elkaar aandoen en, ook, wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Die tijd heeft me voor een groot deel gevormd en is mede de basis voor mijn therapeutisch en psychologisch werk.

ECP-Therapeut
peter spelbos

Aan de Academie voor Psychotherapie behaalde ik het diploma van de post-HBO opleiding Integratieve Psychotherapie en een paar jaar daarna het Europees Certificaat Psychotherapie van de Europese Associatie Psychotherapie, de Europese standaard in psychotherapie.

Ik heb een voorliefde voor existentiële therapie en beschouw me daarom vooral als existentieel therapeut. Ik werk op een directe manier en houd van de dialoog.

Om cliƫnten met problemen op het werkvlak professioneel te begeleiden, heb ik me ook aangesloten bij Noloc, de organisatie voor Loopbaancoaches.

Naast ECP-therapeut ben ik bedrijfseconoom en historicus (Universiteit Leiden) en heb ik een graad in de politicologie (Universiteit Nijmegen). Ik ben ruim hoogbegaafd en lid van Mensa, de High IQ Society.

Conny Heuvelman (1963)

Ik heb mijn achtergrond in de psychiatrie en gezondheidszorg, de HRM-wereld, het onderwijs, en de trainings- en coachingswereld.

Counselen en het geven van therapie leerde ik bij de Academie voor Menswetenschappen en Phoenix Opleidingen. Ik volgde post-HBO opleidingen in Systemisch Werken en Relatietherapie.

Ik ben open en direct maar ook een echte vrouw. Goed in het uiteenrafelen van interactiepatronen en relaties, en die dan opnieuw vormgeven. Ik heb een hoog EQ en werk op een dynamische, invoelende wijze.

Eigen weg

Ik ben lang bezig geweest mijn eigen weg te vinden. Soms had ik het idee dat ik niet op, maar juist naast de weg liep, alsof er een stukje verkeerd zat.

Totdat ik besefte dat ik altijd maar bezig was met willen veranderen. Vanaf toen heb ik me ontwikkeld tot een sterke vrouw die veel kracht en rust in zichzelf vindt en haar weg weet te bepalen.

Mensen raken

Het geeft me veel energie wanneer mensen met hulp van mij verder komen en/of zichzelf kunnen helen. Dat ik een stukje met iemand mag meelopen. Dat ik mannen en vrouwen kan raken en helpen.

IDEE

Het woord idee is verwant aan identiteit, in beide woorden zit id, wat ik, oorsprong betekent. Door het verwerven van inzicht en het oplossen van problemen geef je vorm aan je identiteit en het ik.

Geschiedenis

Begonnen met begeleiding 1 op 1 kwamen daar al snel, vanuit onze visie dat therapie alleen onvoldoende resultaat geeft, trainingen bij. We ontwikkelden die vanuit de praktijk en twee daarvan, de Assertiviteitstraining en de Training Persoonlijk Leiderschap staan nu echt als een huis.

Eerst ontwikkelden we onze Burnout-training, daarna de Assertiviteitstraining en de Relatiecommunicatietraining. Een paar jaar later ontwikkelden we de trainingen Leren Leren en Levenskunst. Uit deze laatste is in 2012 de training Persoonlijk Leiderschap voortgekomen.